Božično voščilo Andreja Grobelnika, duhovnika v Rogatcu

»V štalici pri Betlehemu, luč gori …«                                                                                                      

Mogoče z začudenjem gledate to našo skromno podobo. Brez mogočnih kulis, pokrajine s potmi, žuborečimi potočki, mostovi in mlini, brez smrek in utripajočih luči … Vam smemo  razložiti, zakaj? V letošnjem božičnem času tudi me doživljamo čas preizkušenj, omejitev … Ne ogroža nas sicer korona virus, vendar je za nas bolj usoden virus odvečnosti. Že kar nekaj let nazaj smo se morale vse bolj umikati z ustaljenega mesta pod smrekico, kjer so nas nadomestile druge, bolj mamljive stvari. Nekatere vrstnice so se celo morale posloviti in umakniti na podstrešje.

Letos še posebej želimo biti gostje pri vas. Želimo, da se ponovno zazrete v nas in prepoznate naše poslanstvo. Že skoraj 800 let pričujemo za največji dogodek v zgodovini človeštva, ko je Bog kot nebogljen otrok postal človek, enak v vsem, razen v grehu. Z učlovečenjem ni osiromašil (razvrednotil) človeštva, ampak ga je  obogatil s svojo ljubeznijo, ki ni poznala meja. Križ z njegovim  razpetim telesom je zgovoren dokaz. S tem dejanjem je človeštvu vrnil prvotno podobnost z Bogom. Zato se na božič veselimo Odreše-nikovega rojstva.

Kljub težkim časom, ki jih vedno znova povzroča človek sam,  vam oznanjamo veselje. Vabimo vas k novemu, trdnemu upanju, da bodo v nas in med nami znova zasijale luči sreče, medsebojnega razumevanja, prijateljstva, pomoči, odpuščanja, sprave … Naredite v teh dneh v vaših domovih  prostor OTROKU in dovolite, da se v vas prebudijo otroški spomini in vas ponovno nagovorijo. Mogoče se tudi tistim, ki niso rastli v takšnem doživljanju božiča in ne nosijo v sebi tovrstnih spominov, lahko v tej noči zbudi pripravljenost slišati, odkrivati, soočiti se s temi velikimi skrivnostmi.             

Želimo, da smo navzoče v vaših domovih, da se v teh dneh  vaša družina večkrat ustavi pred nami. Najprej nas blagoslovite in pokropite z blagoslovljeno vodo. Starši, s pomočjo svetopisemske pripovedi (Matej 1,18 – 2,23; Luka 2, 1-40) razložite otrokom, kaj se je dogajalo pred več kot dva tisoč leti v betlehemskem hlevčku, kdo so osebe, ki so bile pripravljene slišati Božje povabilo k sodelovanju pri odrešenju človeštva. S petjem božičnih pesmi se pridružite prepevanju  angelov, ki so oznanjali mir ljudem na zemlji in z Božjo govorico (molitvijo) dopolnite praznično doživljanje. Potem se bo ta lepi praznik dotaknil tudi vaših src. Brez tega dotika manjka srčika praznika. Otroci, naj se ta enkratna božična zgodba globoko zapiše v vaš spomin, naj bogati vaše mlado življenje sedaj in v prihodnje. Velikokrat se boste lahko, kot pastirji, ogreli ob ognju Božje navzočnosti, kajti ne boste sami, Bog  bo z vami.

V teh dneh smo blizu tudi vam, ki zaradi starosti ali bolezni doživljate samoto in nemoč. Nudimo vam prostor, varno zavetje ob Njem, ki vam je bil skozi življenje vir moči in upanja. Naj se v dušah krepi zaupanje v Božjo bližino in pomoč.

V našem skupnem domu (cerkvi) nam je za ta praznik delal  družbo simbol naše samobitnosti. Tudi letos bo tako. Ob nas (jaslicah) se lahko marsikdo zave, kaj pomeni biti brezdomec. Zato vas vabimo, da v teh dneh okrepite ljubezen do domovine in molite zanjo. To boste pokazali tudi z odgovornim ravnanjem in ponosnim praznovanjem.

V upanju, da ste do konca vztrajali pri prebiranju teh vrstic, vam skupaj z našim duhovnikom želimo miru, veselja in blagoslova, naj se bogatijo medsebojni odnosi v družinah in širši skupnosti, da bi v novo leto stopili složni, polni zaupanja in navdušenja za soodgovorno graditev boljše prihodnosti.

Ostanite zdravi in lepo pozdravljeni!

Vaše jaslice, Andrej Grobelnik

BOŽIČ 2020