Demenci prijazna točka – Muzej na prostem Rogatec

Odprtje s slovesnim prevzemom nalepke Demenci prijazna točka (DPT) s strani Združenja Spominčica je bilo v sredo, 30. 11. 2022, ob 12. uri v Muzeju na prostem Rogatec.

Dogodka ob otvoritvi so se udeležili Bojanka Genorio, članico upravnega odbora Spominčica – Alzheimer Slovenija, župan Občine Rogatec Martin Mikolič, direktor Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec Vili Bukšek, dolgoletna zdravnica v Rogatcu dr. Anica Lončar, predstavnica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Sara Nassib, koordinatorka vzpostavitve DPT Nives Brezovnik,  Ljudske pevke KD Anton Stefanciosa Rogatec in svojci oseb z demenco.

Uvodoma so nas s pesmijo Kje so tiste stezice popeljale po stezicah spominov Ljudske pevke iz Rogatca. Ob vprašanju: Zakaj ravno muzej Demenci prijazna točka? je tukaj najkrajši odgovor. »Ker tukaj oživijo spomini.«

Ko smo se pred letom dni v Narodni galeriji seznanili z možnostjo, da lahko tudi muzej postane DPT, smo vedela, da je to del našega poslanstva. Že dosedanji stiki s starejšimi obiskovalci so pokazali, da se v muzejskem okolju dobro počutijo. Tukaj oživijo zgodbe in spomini na mladost, v rokodelskih delavnicah urijo svoje ročne spretnosti in bistrijo um. Druga stvar, ki nas je nagovarjala pa je tudi osebna izkušnja. Ko prepoznavaš dementno osebo in opazuješ kako se ne spominja več svojega življenja je ganljiv trenutek, kakšno moč ima pesem. Ob petju se demenca ne opazi, ko oseba zapoje točno melodijo in zna besedilo.

Vse to je botrovalo, da smo že v letošnjem letu  v muzeju organizirali 3 druženja ob petju in opravilih (spomladi smo pletli venčke iz bršljana in marjetic, poleti obirali zelišča in jeseni ličkali koruzo). Ob tem pa se sproščeno družili, pogovarjali in prepevali.

Želimo se truditi, da bi v našem okolju nudili vzajemno pomoč, razumevanje in podporo vsem, ki se tako in drugače srečujejo z demenco. Hkrati pa želimo s to tematiko seznaniti tudi lokalno skupnost in zanje organizirati izobraževanja.

Kaj je Demenci prijazna točka?

Kot navajajo v Združenju Spominčica, je Demenci prijazna točka namenjena osebam z demenco, svojcem in vsem zaposlenim, kot tudi vsem drugim v lokalni skupnosti, saj je pomembno, da tudi sosedje prepoznajo osebe z demenco v stiski in jim pomagajo. Na Demenci prijazni točki najdejo informacije, predvsem pa se seznanijo z načini in postopki usmerjanja oseb z demenco, ki se izgubijo in ne najdejo poti domov.

O Muzeju na prostem Rogatec

Pred 40-leti je obrodila sadove ideja o prestavitvi rojstne hiše rojaka, pesnika Jožeta Šmita in drugih poslopij, ki v dolini pod Donačko goro, tvorijo srednje štajersko kmetijo subpanonskega tipa. Z leti je muzej na prostem postal največji to vrstni muzej v Sloveniji (t.i. Skansen).  Poleg ohranjanja stavbne dediščini, pa s prikazi in doživljajskimi delavnicami obiskovalce spodbudimo k doživljanju dediščine na njim lasten način. Z bronastim sejalcem nagrajeni program Okusimo dediščino, obiskovalce vabi k peki žulik, v čebelarsko in glasbeno delavnico, pletenju iz ličja in šibja, kovaštvu, kamnoseštvu, tkanju, lončarstvu in steklarstvu  (Rokodelski center Rogatec).

Kaj je demenca?

Demenca je bolezen možganov, ki je posledica kroničnega neozdravljivega propadanja možganskih celic. Posameznik ima težave pri opravljanju vsakodnevnih dejavnostih in ne more obvladovati svojega (običajnega) življenja. Poleg motenj spomina pri njem opazimo zmanjšanje spoznavnih (kognitivnih) funkcij, kot so: sposobnost razmišljanja, orientacije, razumevanja, računanja, učenja, govornega izražanje in presoje. Poslabšanje kognitivnih funkcij navadno spremljajo spremembe v družbenem vedenju in udejstvovanju, zmanjšanje sposobnosti za obvladovanje čustev ali zmanjšanje motivacije.

Bolezen povzroča čustveno stisko (bolniku in svojcem). V družbi je demenca še vedno stigmatizirana, zato jo večinoma poskušamo prikriti in zanikati ter ne poiščemo pomoči pri zdravniku takrat, ko lahko najbolj vplivamo na nadaljnji potek bolezni.