Dnevi Evropske Kulturne Dediščine v Rogatcu

V petek, 24. septembra 2021, ob 11. uri se začenjajo 31. Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) in 9. Teden kulturne dediščine (TKD).

Letos praznujemo 40-letnico Muzeja na prostem Rogatec, letošnja tema DEKD, je Dober tek!, zato smo se odločili, da posebej izpostavimo zgodbo o kruhu in SLASTNIH ŽULIKAH, ki so v zadnjih 20-letih pripomogle k prepoznavnosti našega muzeja.

Med 25. septembrom in 9. oktobrom 2021 se bo zvrstilo več kot 350 dogodkov v 150 krajih širom po Sloveniji in v zamejstvu. Program dogodkov in dejavnosti po Sloveniji

V Muzeju na prostem Rogatec pripravljamo dva dogodka.

  • Prvega sooblikujemo z OŠ Rogatec, v petek, 8. 10. 2021 ob 9. uri in je namenjen 4. razredu.
  • Vsi obiskovalci ste vabljeni v muzej v soboto, 9. 10. 2021, od 15. do 17. ure, da sodelujete na aktivni delavnici peke Žulik. Medtem, ko se bodo vaše žulike pekle, pa si lahko ogledate film DOBER KOT KRUH (Založbe Rokus Klett, ki predstavlja del učnega gradiva Lili in Bine). Informacije in prijave: 040 373 000.

V okviru teme Dober tek! želimo skupaj z vami odkrivati recepte za okušanje dediščine, povezane s kmetijstvom, pridelavo, nakupom, prodajo, pripravo ter uživanjem vsakodnevnih in prazničnih jedi, pa naj gre za nepremično, premično ali nesnovno dediščino. Od znanj in spretnosti do šeg in navad; od kulturne krajine do tržnic, kašč, črnih kuhinj in gostiln; od prvih kmetijskih orodij in priprav do kuharskih knjig in pogrinjkov.

S temo Dober tek! se pridružujemo aktivnostim ob imenovanju Slovenije za nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021. Slovenija si bo z nazivom prizadevala doseči boljšo kakovost življenja v naši regiji, in sicer s poudarjanjem edinstvene kulinarične kulture, izobraževanji za bolj zdravo in sonaravno življenje ter spodbujanjem inovativnosti v gastronomiji. Več v publikaciji Okusiti Slovenijo.

V četrtek, 23. septembra, DEKD predstavila v oddaji Dobro jutro: Tu EU: Dnevi evropske kulturne dediščine (rtvslo.si)

V petek, 24. septembra je bila najava DEKD in TKD v osrednji informativni oddaji na TV Slovenija:  <https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174808198?s=tv>