Dvorec Strmol

Dvorec Strmol Rogatec
Rohitsch
3 - Sprejem ženina in neveste na grajskem dvorišču v spremstvu plemstva_Dvorec Strmol, Rogatec
Sprejem ženina in neveste na Dvorcu Strmol
9 - Kotliček na ognjišču srednjeveške črne kuhinje_Dvorec Strmol, Rogatec
Kotliček na ognjišču srednjeveške črne kuhinje_Dvorec Strmol, Rogatec
Klasicistična slavnostna dvorana, Dvorec Strmol
10 - Baročna grajska sprejemnica_Dvorec Strmol, Rogatec
Baročna grajska sprejemnica, Dvorec Strmol, Rogatec
Steklarska delavnica, Rokodelski center Rogatec, Dvorec Strmol
Dvorec Strmol Rogatec

Severozahodno nad trgom leži grajski kompleks Strmola, prvič omenjen leta 1436, ko so celjski grofje podelili Jakobu Strmolskemu iz Cerkelj na Gorenjskem stolp pri Rogatcu.

V 16. stoletju so ob prvotnem stolpu prizidali še en stolp ali trakt in celotno zgradbo obdali z obzidjem in obrambnimi obzidnimi stolpiči. S prezidavo je bila stavba sklenjena z obliko črke T v tlorisu in je izgubila prvotno utrdbeno vlogo.

Konec 17. stoletja so obrambne stolpiče podrli, obzidje pa nadomestili z nizko zidano ograjo. Višino prvotnega stolpa so prilagodili ostali stavbi in ob njej pozidali manjšo enonadstropno stavbo z notranjim dvoriščem. V tej stavbi je bilo v 19. in v začetku 20. stoletja okrajno sodišče, o čemer pričajo še ohranjene ječe. Ob gradu je bil zasnovan tudi lep angleški park z obzidanim studencem.

Močan vpliv baroka s štukaturami, freskami in privlačno poslikavo fasad ga uvršča med pomembne fevdalne objekte na Slovesnkem. Obnovljen je bil v letih 1996 – 2003 in 2014.

Dvorcu vračajo življenjski utrip zgodbe iz preteklosti v novi preobleki: koncerti, tematska vodstva, gledališki prizori iz življenja v času baroka, delavnice v Rokodelskem centru Rogatec in slikovite razstave.[OBVESTILO]

Ob vstopu veljajo vsa priporočila za preprečevanje širjenja okužbe z virusom CoV-2.

Pogoj za obisk je spoštovanje zaščitnih ukrepov:
–  razkuževanje rok pred vstopom v muzej in na dvorec ter po potrebi tudi v prostorih,
–  obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ipd.) v zaprtih prostorih
(maska se lahko sname le na zunanjih površinah Muzeja na prostem Rogatec)
–  ohranjanje varne razdalje do drugih oseb, tako zaposlenih, kot tudi obiskovalcev.

Ostanimo zdravi!


Stalna razstava  na Dvorcu Strmol


Začasni razstavi

VSTOPITE V DOMIŠLJIJSKI SVET LUTK

Vsako leto strokovne delavke Vrtca Rogatec otrokom ob različnih priložnostih zaigrajo lutkovne predstave, kjer jim skušajo predstaviti različne vrste lutk (ročne, senčne, lutke na palici, ploske, marionete,…). Zelo rade pa tudi dramatizirajo. Vsaka predstava pusti tako zaposlenim, kot tudi otrokom, poseben pečat.

Nekatere od lutk so na ogled v razstavnem prostoru Dvorca Strmol od 27. 4. do 15. 6. 2021.

Pričakujejo vas: Žogica Nogica, Rdeča Kapica, Mojca Pokrajculja, Zdravilo za medveda, Bobek in barčica, Sapramiška, Sovica Oka ****

Iz pogovora za Rogaške novice z Barbaro Korez, vodjo enote vrtca Rogatec:

Lutka je tako vzgojno kot odlično motivacijsko sredstvo, ki spodbuja otrokov razvoj, hkrati pa otroke spodbuja k različnim dejavnostim. Lutka pri otrocih zbudi zanimanje, veselje in radost. Otrokom pomaga pri pridobivanju pozitivne samopodobe. Ob njej se otroci sprostijo, lažje izrazijo svoja čustva in domišljijo.

PO ALMINIH POTEH

Ob prihodu na Dvorec Strmol vas pozdravi gostujoča razstava PO ALMINIH POTEH, v organizaciji JSKD, ki je svoje mesto našla tudi na Dvorcu Strmol (prvotno mišljena v Muzeju na prostem Rogatec).

Prostor pod tkalsko delavnico je del žive skale in je v prispodobi trden in odločen kot je bila Alma Karlin.

V liku Alme Karlin lahko vsak najde vsaj delček nečesa, kar ga privlači, kar mu vzbudi radovednost; morda je to njena pisateljska sposobnost, njen izjemni dar za učenje tujih jezikov, njena pokončna drža, njen upor tradicionalni vlogi žensk v pretežno moški družbi, ali pa preprosto njen pogum, da se odpravi, kot je sama zapisala, “na samotno popotovanje“, ki je bilo nedvomno zanimivo ter poučno in v pisateljskem smislu zelo plodno, obenem pa tudi fizično in predvsem psihično izjemno naporno.

Več o življenju in potovanjih ALME KARLIN