Praznični koncert iz naših krajev – Orkester mandolina Ljubljana

Kdaj:
11. december, 2022 @ 16:00
2022-12-11T16:00:00+01:00
2022-12-11T16:15:00+01:00

PRAZNIČNI KONCERT IZ NAŠIH KRAJEV
ORKESTER MANDOLINA LJUBLJANA
nedelja, 11. 12. 2022, ob 16. uri, Dvorec Strmol

Ta dan bodo na Prvem programu Radia Slovenija (94.1 MHz) javljanja v živo iz Rogatca, od 9. ure naprej, zaključek s koncertom.

Orkester Mandolina Ljubljana (OML) je eden najbolj prepoznavnih slovenskih ljubiteljskih orkestrov, vsekakor pa najbolj znana slovenska skupina, ki si je izbrala mandolino za svoj glavni instrument. Tako si njeni člani štejejo v čast in dolžnost, da domači publiki približajo to nežno strunsko glasbilo ter izvirno mandolinsko glasbo. Orkester izvaja številne koncerte tako doma kot v tujini (Italija, Hrvaška, Bolgarija, Nemčija, Španija, Francija in drugod). Njihov repertoar zajema tako originalne mandolinske skladbe za tako zasedbo, kakor tudi glasbo klasičnih velikanov, ljudsko, etno in filmsko glasbo, nikakor pa ne morejo niti mimo popularne pop, rock in druge sodobne glasbe. Prav tako njeni člani sodelujejo z vsemi slovenskimi profesionalnimi orkestri, ko ti v svojih skladbah potrebujejo mandolino.

V skoraj petih desetletjih svojega obstoja so izdali štiri uradne zgoščenke in nekaj videospotov, narejenih v sodelovanju z RTV Slovenija, na Youtubu pa lahko najdete številne video posnetke z njihovih premiernih koncertov, od katerih nekateri dosegajo odlično gledanost (posnetek skladbe Boter – „The Godfather“, ima že več kot 5 milijonov ogledov, še kopica drugih se giblje okoli milijona). Obljubljajo dobro zabavo in glasbo za vse generacije, za češnjo na vrhu torte pa na koncertih poskrbi energični dirigent Andrej Zupan, sicer svetovno priznani klarinetist (tudi pedagog in dirigent), ki svoje glasbene vrline občasno odlično dopolnjuje z vložki skorajda stand-up komika. Več o Orkestru Mandolina Ljubljana najdete tudi na Facebooku, Instagramu in drugod.

O programu:

Orkester Mandolina Ljubljana se bo tokrat predstavil s prav posebnim programom. Za letošnjo zimo so si zaželeli vrniti v (našo in vašo) mladost in postreči z glasbo iz znanih in manj znanih risanih filmov (tako celovečernih, kot kratkih). Tako starejših, ki bodo nostalgično obarvale večer in morda orosile oči starejšim poslušalcem, kot novejšim skladbam, ki bodo znane predvsem mladim in njihovim staršem. Vsekakor za vsakogar nekaj.

Poleg tega ne bodo mogli mimo nekaterih bolj znanih „hitov“ orkestra, ki „so se dobro prijeli“ in so vedno dobro sprejeti, ter nekaj skladbam, ki nas bodo spomnili na prihajajoči božično-novoletni čas.

Prijazno vabljeni na Dvorec Strmol.

Organizator: Prvi program Radia Slovenija – PRVI in Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec