Glasbeni oder – NAŠIH 50 LET

Glasbena šola Rogaška Slatina organizira v okviru 50. obletnice šole vrsto izobraževalnih glasbenih delavnic na katerih se predstavijo nekdanji učenci šole, ki so se podali na pot profesionalizma.

V soboto, 13. 5. 2023, ob 18. uri, bomo v Dvorcu Strmol gostili Moniko Šolman, violina in Aleksando Pavlovič, klavir. 

Prijazno vabljeni!

Monika Šolman, rojena 1991, je pričela z igranjem violine pri treh letih v Rogaški Slatini pri profesorjih Zmagu Barin Turici in  Petru Kuharju. Srednjo stopnjo je nadaljevala v Ljubljani na zasebni glasbeni šoli Glasbeni Atelje Tartini, kjer sta jo poučevala prof. Vildana in Vlado Repše, istočasno pa je obiskovala tudi Gimnazijo Poljane. Po uspešno opravljeni maturi in sprejemnem izpitu se je vpisala na akademijo za glasbo Muzička Akademija v Zagrebu, njen mentor je bil prof. Goran Končar. Redno se je udeleževala raznih mojstrskih tečajev pri priznanih profesorjih kot so: E.Tchougaeva, G. Turchaninova, A. Kouchner, T. Lorenz, M. Sorokowa, A. Sorokow, L. Sorokow, E. Kropfitsch, V. Smailović Huart in G. Končar. V šolskem letu 2015/16 je bila kot študentka Erasmus programa vpisana na dunajsko akademijo Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien, v razredu prof. Elisabeth Kropfitsch. V tem letu je izvedla tudi Koncert za violino in orkester v D-duru skladatelja Igorja Stravinskega z orkestrom Zagrebške akademije, ki je bil hkrati tudi otvoritveni koncert nove koncertne dvorane. Leta 2016 je diplomirala z odličnim uspehom in si pridobila naziv magistrica glasbe/violine. Monika je nagrajenka raznih državnih in mednarodnih tekmovanj. Redno je koncertirala kot solistka v orkestrih in v komornih zasedbah v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem in Madžarskem. Občasno je bila članica dunajskega komornega orkestra  Vienna ensemble ter Slovenskega komornega orkestra Dunaj. Aprila 2018 se je udeležila orkestrske akademije v avstrijskem mestu Erlu na Tirolskem. Leta 2020 in 2021 je sodelovala  na  tritedenskem online mojstrskem tečaju svetovno priznanega ameriškega violinista Andresa Cardenesa, nagrajenega z 2. nagrado na tekmovanju P. I. Čajkovskega v Moskvi  ter Garyja Levinsona, nekdanjega koncertnega mojstra Njujorške filharmonije. Trenutno je zaposlena v glasbeni šoli Frana Gerbiča v Cerknici in v Glasbenem ateljeju Tartini v Ljubljani. 

Aleksandra Pavlovič, rojena v Postojni, je z odliko diplomirala iz klavirja na eni najuglednejših glasbenih ustanov na svetu na Državnem konservatoriju P.I. Čajkovski v Moskvi. Tam je opravila tudi podiplomski študij pri znamenitih profesorjih (prof. L. N. Naumov, V. Viardo in A. Diev). Pred tem se je izobraževala na GM v Trstu in kasneje na SCGV Emil Komel pri prof. Sijavušu Gadžijevu. Je nagrajenka številnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Kot solistka in v komornih sestavih s priznanimi glasbenimi umetniki iz različnih držav, je koncertirala v prestižnih dvoranah, v sklopu festivalov in koncertnih ciklov po Sloveniji in v tujini. Leta 2007 in leta 2008 je bila uradna pianistka mednarodnega tekmovanja za mlade violiniste in violončeliste »Alfredo in Vanda Marcosig« v Gorici (Italija). Leta 2022 je bila uradna pianistka Mednarodnega tekmovanja Musica Goritiensis. Posnela je zgoščenko z ruskim violončelistom Olegom Bugaevom Chopin-Dialogi (RTV Slovenija in MKD Soglasje), prevedla je knjigi A. Boissier: Liszt pedagog in S. Isserlisa: Kje je pristala Beethovnova obara, (MKD Soglasje). Redno predava na Klavirskih dnevih EPTA, vodi poletne šole in mojstrske tečaje. Kot solistka in v komornih sestavih redno snema za arhiv RTV Slovenija, trenutno pripravlja solistično ploščo (RTV Slovenija). Trenutno je zaposlena kot učiteljica klavirja in korepetitorica na Glasbenem ateljeju Tartini v Ljubljani, je umetniška sodelavka na Akademiji za glasbo. Pred tem je trinajst let delovala na Glasbeni šoli Nova Gorica ter nekaj let tudi poučevala na SCGV Emil Komel.