JEDI IZ AJDE – kulinarične delavnice v Muzeju na prostem Rogatec
V sobota, 7. 6. 2025, med 15. in 17. uro bo v Muzeju na prostem Rogatec potekala naslednja kulinarična delavnica iz sklopa “Jedi iz ajde” NAMAZI IZ AJDE, ki jo bodo izvedle članice društva Gaja iz Rogaške Slatine. V Muzeju na prostem v okviru programa Okusimo dediščino pripravljamo enkrat na mesec brezplačno kulinarično delavnico.
Letos smo izbrali temo “Jedi iz ajde”. Gospodinje društev kmetic in žena nam bodo predstavile različne recepte, kako iz ajde narediti zdrave jedi. Ker ajda ne vsebuje glutena, je primerna tudi za ljudi s celiakijo. Pomaga do boljšega počutja ter zdravega srca in možganov. Ta rastlina je omenjena tudi v naši ljudski pesmi, ki govori o tem, da ajda zori po Koroškem in Kranjskem ter da jo dekle pridno žanje, zaradi česar jo bolijo roke, dobila pa je tudi žulje. To nakazuje, da je bilo žetje ajde včasih zahtevno kmečko opravilo. Ajda pa je pomembna tudi za obstoj naše kranjske čebele, saj cveti v delu leta, ko na razpolago ni veliko drugih virov cvetnega prahu. Čebelam omogoča, da si takrat naberejo zalogo nektarja, zaradi česar se povečajo možnosti, da bodo preživele zimo.
Naslednje delavnice:
sobota, 5. 7. 2025 AJDOVI ŽLIKROFI IN AJDOVI ŠTRUKLJI Društvo kmetic Ajda, Šmarje pri Jelšah
sobota, 2. 8. 2025 AJDA KOT SOLATA IN PRILOGA Društvo kmečkih žena Sveti Rok ob Sotli
sobota, 13. 9. 2025 septembra pečemo BUČNICO z Lojzko Antolič
sobota, 4. 10. 2025 AJDOVA KAŠA Z GOBICAMI in BUČKIN PIRE Ljudske pevke Rogatec – Kristina Kores
organizator: Muzej na prostem Rogatec
