Koncert baročne glasbe “ARMONIE VENEZIANE”

Vabljeni na koncert baročne glasbe “ARMONIE VENEZIANE”,

v soboto, 26. 8. 2023, ob 20. uri, v Dvorec Strmol Rogatec.

Nastopili bodo:

Mateja Bajt – kljunasta flavta
Alessandro Sluga – violončelo 
Luca Ferrini – čembalo

Mateja Bajt se je učila kljunasto flavto pri Klemenu Ramovšu, študij je nadaljevala pri prof. Hansu Marii Kneihsu na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju (sedajšnja Univerza za glasbo). Študirala je koncertno in pedagoško smer, leta 1994 je diplomirala iz glasbene pedagogike ter 1997 z odliko zaključila magistrski študij na koncertni smeri iz kljunaste flavte. Za izjemen uspeh je prejela nagrado avstrijskega Ministrstva za znanost. Leta 1998 je na Dunaju zaključila še specializacijo iz komorne in sodobne glasbe. Kot solistka, članica in vodja različnih ansamblov koncertira v Sloveniji in drugod po Evropi. Sodeluje z uglednimi slovenskimi in tujimi glasbeniki. Leta 2003 je izdala CD-ploščo z naslovom ‘Podoba ljubezni’ z glasbo francoskega baroka, ki je bila sprejeta s toplo kritiko v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. Izdelala je program za kljunasto flavto na srednji stopnji in akademiji, kjer je bil študij uveden leta 2009. Poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet ter na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 2019 je prejela Škerjančevo nagrado za izredne dosežke na pedagoškem področju. Vodi tudi poletne šole ter seminarje za učitelje in učence kljunaste flavte.

Alessandro Sluga je leta 1996 diplomiral na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu pod mentorstvom prof. Petra Filipčiča. Udeleževal se je mojstrskih tečajev pri priznanih violončelistih (H. E. Deckert, K. Henkel, M. Meir, F. Maggio Ormezowsky, E. Bronzi in drugi). Pri Menahemu Meiru je postal asistent za Casalsovo violončelistično tehniko na poletnih tečajih v Levicu Termah in Vittoriu Venetu. Na različnih tekmovanjih je prejel številna priznanja. Kmalu se je začel ukvarjati s pedagoškim delom na primorskih glasbenih šolah (Nova Gorica, Sežana, Tolmin, SCGV Emil Komel v Gorici in na Fari ob Soči). Sodeloval je z najrazličnejšimi komornimi zasedbami in orkestri na območju Furlanije – Julijske krajine (Cameristi Triestini, Komorni in Simfonični orkester Furlanije–Julijske krajine, orkester Arsatelier, Karmelos in številni drugi). Leta 2007 je na tržaškem Konservatoriju Giuseppe Tartini z odliko opravil magistrski študij pod mentorstvom Luce Fiorentini. Je učitelj violončela in pomočnik ravnatelja na Glasbeni šoli v Novi Gorici.

Luca Ferrini je študiral klavir, čembalo, orgle in orgelsko kompozicijo in diplomiral z odliko na tržaškem in na videmskem konservatoriju. Koncertira več kot trideset let, igral je na več kot tisoč koncertih v Evropi, Aziji, srednji in južni Ameriki ter Avstraliji kot solist, v komornih zasedbah in z orkestri, z vsemi tremi inštrumenti. Je član različnih komornih skupin stare in sodobne glasbe (izvedel je več kot stošestdeset novih skladb), snemal je za številne evropske radijske postaje, posnel pa štirideset zgoščenk. Je uradni korepetitor na mnogih poletnih in izpopolnjevalnih tečajih ter na mednarodnih akademijah in tekmovanjih raznih glasbil (Danska – Carl Nielsen International Competition, Kitajska – Beijing International Music Competition, Mehika – Henry Szeryng International Violin Competition, Italija, Slovenija, Avstrija, Belgija, Poljska). Poučeval je na državnih konservatorjih v Bresci, Salernu, Trstu in Vidmu, deželnem Konservatoriju v Celovcu in na ljubljanskem Kgbl-ju. Bil je tudi korepetitor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Trenutno je profesor klavirja, čembala, komorne igre in korepetitor na Umetniški gimnaziji v Kopru.

Vstop na koncert je prost.

Organizator: Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec

Foto utrinki s koncerta: