Rogatkova pot

Na druženju po Rogatkovi poti spodbujamo otroke k branju in skušamo v njih zasejati ljubezen do slovenske glasbe, ljudskega izročila in kulturne pripadnosti.

Na sprehodu otroci spoznajo pesnika Jožeta Šmita, njegovo življenjsko pot in kraj, kjer je živel v svojem otroštvu.

V letu 2022 smo praznovali 100-letnico rojstva Jožeta Šmita.

Sprehod se prične pred rojstno hišo Jožeta Šmita, ki je bila iz Tlak pri Rogatcu prenesena v Muzej na prostem Rogatec. Nato se odpravijo v stari trg, kjer spoznajo znamenitosti, grb in ob starem obzidju rešijo svojo prvo nalogo. Na dvorcu Strmol si ogledajo razstavo starih kuhinj, spoznajo legendo o čarovnicah z Donačke gore in se srečajo z novima nalogama. Mimo grajske pristave, kjer so bili včasih hlevi, prispejo do konjeniškega kluba Strmol. Ob druženju s konji, prepevanju ljudske pesmi in glasbeno didaktični igri rešijo otroci nalogo in zaključijo sprehod ponovno v Muzeju na prostem. Pred viničarsko hišo spoznajo legendo in pesmico o soli, petje pa združijo s potrkavanjem z ložanskimi kamenčki. Karte škrata Rogatka vrnejo v škatlico in skupaj ponovijo nova znanja in izkušnje, pridobljena na sprehodu po Rogatcu. Druženje z Jožetom Šmitom končajo s poslušanjem zgodbice o prvih hlačah. V vsaki nalogi je predstavljena podrobnost iz življenja Jožeta Šmita v povezavi z arhitekturo, ljudskim izročilom ali znamenitostmi kraja.

Na poti jih ves čas spremlja škrat Rogatko, maskota muzejskih programov, ki so namenjeni otrokom in družinam.

Poleg učne plati literarnega sprehoda, je zelo pomembna čustvena plat. Nova spoznanja si bodo otroci priklicali v spomin tudi v kasnejših letih, ko jih bo pot vodila skozi Rogatec ali številne druge slovenske kraje, katerih legende ali ljudske povedke prav tako zaznamujejo zmaji, škrati in coprnica. 


Ciljne skupine: I. triada osnovne šole

Trajanje programa: 3 – 4 h

Cena: 9,10 € / osebo