Nova sezona pred vrati – muzej in dvorec ponovno odprta

V torek, 26. marca bosta Muzej na prostem Rogatec in dvorec Strmol pričela z rednim odpiralnim časom: do konca oktobra, vse dneve (tudi praznike) razen ponedeljka, od 10. do 18. ure.

Gre za odlično izhodišče za dnevni izlet družin, skupin in individualnih obiskovalcev.

Kot novost vam bomo z 8. aprilom ponudili ogled Dvorca Strmol z avdio vodnikom, ki je poleg slovenščine na voljo še v sedmih tujih jezikih. Na voljo za ogled so stalne in gostujoče razstave. V Rokodelskem centru Rogatec vam bodo na voljo rokodelske delavnice; steklarska – pihanje stekla (vsako zadnjo soboto v mesecu), pletarska iz ličja, pletarska iz šibja, lončarska, tkalska, delavnica polstenja in šivanja. Spremljajte naše dogodke v koledarju prireditev na spletni strani www.rogatec.si.

V rednem programu delavnic Okusimo dediščino bo v muzeju vsako soboto med 15. in 17. uro na voljo peka »žulik« – kruha.  Hkrati bo ponujena še dodatna delavnica. Za ljubitelje kulinarike bo “V kuhni zadišalo po praznikih.

Naučili vas bomo izdelati rožice iz krep papirja, kuhati vrbovo šibje iz katere, pletarji spletajo cekre, klepati koso in kositi, obiskali boste kovača in izdelali žebelj kot nekoč, sodelovali pri čebelarski in zeliščarski delavnici. V slednji boste spoznavali zdravilne rastline (bezeg, meto, šentjanževko, timijan) in njihove zdravilne učinke ter uporabo v obliki čajev, mazil, hidrolatov.

Zadnje dni v marcu bomo pričeli z velikonočnimi šegami in navadami – izdelali bomo cvetnonedeljske butare, barvali pisanice in pripravili žegen. Čar teh delavnic je, da obiskovalci delavnic sami poprimejo za delo in tako doživijo svojo lastno izkušnjo dediščine, ali pa le opazujejo.
Letni program muzejskih delavnic je objavljen na spletni strani TUKAJ.

Slovenska turistična organizacija je za razvoj in izvajanje tega programa Zavodu podelila priznanje Bronasti sejalec 2010. Komisije niso prepričale le izbrane vsebine,  temveč  predvsem način ponudbe in izvajanja delavnic, ki je posebej prijazen do obiskovalcev:  delavnice so brezplačne, izvajajo se redno, zato se nanje ni potrebno prijavljati, namenjene so ne le skupinam, temveč predvsem posameznikom in zlasti družinam! Kot nalašč se ponujajo za malo drugačen, cenovno ugoden sobotni izlet, če obisk delavnic združimo s kopanjem v enem od bližnjih zdravilišč ali z jutranjim pohodom na naš štajerski Triglav, Donačko goro.