NUJNO OBVESTILO – glede preprečevanja širjenja koronavirusa

Spoštovane občanke in občani!

Občina Rogatec in Civilna zaščita občine Rogatec pozivata občanke in občane, da dosledno spoštujejo navodila NIJZ glede preprečevanja širjenja virusa COVID – 19 (koronavirus).

Poleg glavnega priporočila NIJZ, da OSTANITE DOMA, vam priporočamo, da to upoštevate dosledno in se v skupinah ne zadržujete niti na odprtih površinah (igrišča, igrala, skupne površine pred bloki ipd.) oziroma v naravi. Povsod ste dolžni poskrbeti za samozaščito. RAVNAJTE ODGOVORNO DO SEBE IN DRUGIH. SAMOIZOLACIJA JE KLJUČNA.

Šole in vrtci ostanejo zaprti do preklica. V VIZ OŠ Rogatec in Enoti vrtec Rogatec ne bo niti zaposlenih. V zvezi z varstvom otrok po zagotovilih ravnateljice, ge. Alenke Virant, zaenkrat tudi ni bilo izražene potrebe po varstvu za nujne primere.

V trenutnih razmerah moramo posebno pozornost nameniti starejšim občanom, ki živijo sami. Za oskrbo starejših z najnujnejšimi živili, zdravili in podobno lahko pokličete na telefonsko številko 03 812 10 00. Zavedamo se, da starejši, ki jim je to sporočilo namenjeno, nimajo dostopa do sodobnih oblik komunikacije, zato prosimo za pomoč vas, ki nas spremljate po tej poti.

Z namenom zajezitve širjenja epidemije nadalje pozivamo odgovorne gospodarske subjekte k takojšnjemu prenehanju obratovanja v lokalih, kjer se sočasno zbira več ljudi. Z vsakim osebnim stikom se število okužb s koronavirusom potencialno povečuje, vsako človeško življenje pa je neprecenljivo. Zahvala vsem, ki ste to že storili.

Vse ostale gospodarske subjekte, ki še obratujete, pa prosimo, da svoje zaposlene po svojih zmožnostih čim bolje zaščitite.

Na tem mestu vas seznanjamo s spremenjenim režimom dela v Družinski medicini Lončar. Brez predhodne najave po tel. št. 03 812 16 30 kakršenkoli pregled, niti vstop v ambulanto, ni mogoč.

 

Do nadaljnjega se zapirajo tudi naslednje dejavnosti Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah:

 • zobne ambulante, za nujne primere je odprta enotna vstopna točka v Zdravstvenem domu Celje.
 • Splošne ambulante v Rogaški Slatini, Podčetrtku, Kozje. Deluje samo ZP Šmarje pri Jelšah.
 • Vse preventivne dejavnosti (referenčne ambulante, logoped, psiholog).
 • Fizioterapija (razen napotitev Zelo hitro).

Vse osebe z znaki okužbe dihalnih poti in povišano telesno temperaturo oziroma sumom na COVID-19 naj najprej pokličejo na telefonsko številko 03 818 37 00 in ne hodijo v Zdravstvene postaje, ter se ravnajo po navodilih zdravnika.

 

KONTAKTNA ŠTEVILKA bodisi za pomoči potrebne, prostovoljce za zagotavljanje oskrbe pomoči potrebnim občanom, bodisi za dodatne informacije je 03 812 10 00.

Dosegljivi smo tudi preko elektronskega naslova: cz@rogatec.si

 

NAVODILO  COVID-19

 

Simptomi, ki so pojavijo 2-14 dni po izpostavitvi virusu SARS-CoV-2:

-vročina

-kašelj

-občutek težke sape.

 

Ni nujno, da so prisotni vsi simptomi.

Simptomi so lahko prisotni v blažji ali hujši obliki.

Okuženi so lahko tudi popolnoma brez simptomov, asimptomatski.

Starejši in kronični bolniki so zaradi pridruženih bolezni nagnjeni k hujšim potekom okužbe.

 

V primeru, da obstaja sum na COVID-19, najprej pokličete v Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah na številko 03/8183700 in se pogovorite z zdravstvenim osebjem. Zdravnik odloči, če je testiranje smiselno.

Testiranje v večini primerov ni več smiselno, ker je ukrepanje pri asimptomatskih  in pri tistih z lažjim potekom bolezni,  ne glede na rezultat testiranja enako. Če smo na testiranju negativni, imamo lahko lažen občutek varnosti, že naslednji dan pa smo lahko izpostavljeni kontaktu s potencialno pozitivnim. Torej, vsi se moramo vesti kot potencialno pozitivni, če želimo upočasniti širjenje okužbe.

 

Trenutno je testiranje smiselno le pri tistih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, za katero se odloči zdravnik!

 Navodila pri potencialno okuženih z novim koronavirusom v domači oskrbi

Zdravljenje je simptomatsko. Ker nimamo učinkovitega zdravila, lajšamo simptome podobno kot pri drugih virusnih obolenjih. Zvišano telesno temperaturo si lahko znižujete z antipiretiki ( zdravili, ki znižujejo povišano telesno temperaturo). Zaužijte dovolj tekočine in počivajte. Upoštevajte navodila vašega osebnega zdravnika.

Z namenom širjenja upoštevajte naslednja navodila:

 • Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.
 • Dokler ne okrevate, ostanite doma.
 • Večina časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to mogoče.
 • Omejite stike z družinskimi člani.
 • Redno prezračujte prostore, v katerih se nahajte. Prezračite prostor za 5-10 min, večkrat dnevno.
 • Upoštevajte higijeno kašlja.
 • Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte.
 • Uporabljajte svoj jedilni pribor, milo in brisače.
 • Redno čistite površine s čistili.
 • Svoje perilo operite s pralnim praškom na vsaj 60 stopinj.

 

V primeru poslabšanja stanja ( poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav pospanosti in zmedenosti,…) se preko telefona posvetujte z osebnim zdravnikom glede nadaljnih ukrepov.

 

Štab CZ Rogatec

(povzeto po NIJZ)