Odprtje razstave Društva steklarjev Slovenije – LEPOTA KRISTALA

V soboto, 23. 3. 2024, ob 16. uri, bo na Dvorcu Strmol odprtje razstave Društva Steklarjev Slovenije.

Društvo steklarjev Slovenije letos praznuje 20 let; leta 2004 so ga ustanovili v Kozjem mojstri steklarji in somišljeniki, tudi takratni župan, da bi promovirali steklarski poklic in opozarjali na lepoto steklarskih izdelkov. Člani društva so iz vse Slovenije; združujejo se steklarji (pihalci in brusilci, slikarji na steklo in ostali oblikovalci stekla), umetnostni zgodovinarji (ki proučujejo zgodovino stekla), zbiralci starih-zgodovinskih izdelkov, umetniki in ljubitelji stekla. Društvo prireja skupinske in osebne razstave steklenih izdelkov, predavanja, steklarske delavnice (pihanja, brušenja in poslikave stekla), strokovne ekskurzije, ob 15-letnici društva smo izdali knjigo o steklarjih-ustvarjalcih v Sloveniji, cilj pa je promocija steklarskih poklicev in stekla nasploh. Društvo dobro sodeluje tudi s Steklarno Rogaška in Šolskim centrom Rogaška Slatina (obe inštituciji sta tudi skupinski članici društva).

Na tokratni razstavi v Rogatcu bodo razstavljeni avtorski kristalni izdelke dveh vrhunskih mojstrov, ki sta oba povezana s steklarsko proizvodnjo v Rogaški Slatini (v obdobju po l. 1950) in kristalne izdelke zbiralca steklenih izdelkov.

Razstavljajo: Karli Holešek, Rajmund-Remi Kočica, Dana Kočica in Jože Tomažič.

KARLI HOLEŠEK je bil vse delovno obdobje eden od mojstrov-brusilcev v slatinski steklarni,  pozna tudi veliko starih tehnik hladne obdelave stekla, brusil in poznal je vse vzorce, ki so šli iz tovarne na trg, tudi po državah sveta, brusil je izdelke za jugoslovanski predsedniški kabinet, za steklarno je promocijsko brusil steklo v prodajnih centrih v Ameriki. Doma ima lepo zbirko avtorsko brušenih izdelkov in del jih tokrat predstavlja na razstavi.   

RAJMUND-REMI KOČICA, mojster brušenja in gravure na steklo, ki mu je bil (morda) poklic položen v zibelko, saj so bili že predniki steklarji. Remi je aktivno ustvarjal v steklu, pridobil je tudi pedagoško izobrazbo in poučeval obdelavo stekla v takratni steklarski šoli. Izjemne so portretne gravure v kristalu in vedutne upodobitve, kjer lahko opazimo obdelavo stekla z majhnimi detajli, vsem gravuram pa mojster določi tudi obliko steklenega izdelka – njegove rešitve so večkrat vrhunske skulpture, manjše in večje.

JOŽE TOMAŽIČ je zbiratelj stekla, rad obišče tudi stare lokacije glažut, je iskalec starih izdelkov po raznih sejmih in je navdušenec nad vsem, kar je povezano s steklom. Ima bogato zasebno zbirko steklenih izdelkov iz slovenskih in tujih steklarn in tako vedno prispeva zanimive eksponate na skupinske razstave. Tokrat razstavlja kristalne umetnine iz sredine 20. stoletja.      

Razstava bo na ogled do 14. 7. 2024 v odpiralnem času dvorca.