Slastne žulike so mikavno zadišale

8. oktobra smo pripravili skupaj s 4. razredom iz OŠ Rogatec dogodek, ki je potekal v okviru evropskega projekta Dnevi evropske kulturne dediščine. Imenovali smo ga Slastne žulike. Učenci so skupaj z učiteljico Ines Zalezina že predhodno ustvarjali na različnih področjih, za kar se ji iskreno zahvaljujemo. Na temo kruha so nastale prave umetnine.

Vsi “pridni” učenci in učiteljici so bili za vso opravljeno delo nagrajeni z žulikami. Saj poznate našo zgodbo o žulikah?

Mati je najbolj pridnemu otroku pri tedenski peki kruha namenila delček testa, ki ga je smel sam »zažuliti« med dlanmi (pregnesti) in oblikovati svojo »žuliko«.

Med peko žulik smo si ogledali še film Dober kot kruh, ki ga je v muzeju leta 2019 posnela Založba Rokus Klett. Tako je zgodba o žulikah prisotna v osnovnih šolah pri pouku slovenskega jezika za 2. razred (Lili in Bine).

Prav znanimi so bili tudi pregovori o kruhu, ki smo jih prebirali in se pogovarjali o njihovem pomenu.

Naj človek pol sveta obteče, najboljši kruh doma se speče.

Kdor rad kruh deli, se mu v roki množi.

Odnos do kruha je merilo človeka.

Tudi drobtine so kruh.

Kamen na kamen palača, zrno na zrno pogača.

Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga.

S trebuhom za kruhom.

Kruha ne naredi moka ampak roka.

Če je Velikega travna (maja) lepo, je dobro za kruh in seno.

Če natančno pogledamo kaj spoznamo na potovanjih, ugotovimo,
da smo spoznali različne vrste kruha in da noben kruh ni bil boljši od domačega.

Življenje brez globin je isto kot kuhinja brez dišečega hlebca.

Zarečenega kruha se največ poje.

Ob koncu se želim zahvaliti vsem za sodelovanje in lahko rečem, da iz te moke še bo kruha 🙂

koordinatorka Nives Brezovnik.