Kulinarična delavnica »Jedi iz ajde« AJDOVA KAŠA Z GOBICAMI in BUČKIN PIRE
V Muzeju na prostem v okviru programa Okusimo dediščino pripravljamo enkrat na mesec brezplačno kulinarično delavnico med 15. in 17. uro.
Letos smo izbrali temo “Jedi iz ajde”. Gospodinje društev kmetic in žena nam bodo predstavile različne recepte, kako iz ajde narediti zdrave jedi. Ker ajda ne vsebuje glutena, je primerna tudi za ljudi s celiakijo. Pomaga do boljšega počutja ter zdravega srca in možganov. Ta rastlina je omenjena tudi v naši ljudski pesmi, ki govori o tem, da ajda zori po Koroškem in Kranjskem ter da jo dekle pridno žanje, zaradi česar jo bolijo roke, dobila pa je tudi žulje. To nakazuje, da je bilo žetje ajde včasih zahtevno kmečko opravilo. Ajda pa je pomembna tudi za obstoj naše kranjske čebele, saj cveti v delu leta, ko na razpolago ni veliko drugih virov cvetnega prahu. Čebelam omogoča, da si takrat naberejo zalogo nektarja, zaradi česar se povečajo možnosti, da bodo preživele zimo.
sobota, 4. 10. 2025
AJDOVA KAŠA Z GOBICAMI in BUČKIN PIRE
Ljudske pevke Rogatec – Kristina Kores
organizator: Muzej na prostem Rogatec