Odkrijte Rogatec

Rogatec Trg – posnetek z zvonika Burger
Muzej na prostem Rogatec v ozadju Donačka gora

Rogatec, stisnjen med Donačko goro in  reko Sotlo, je že od nekdaj privlačil človeka in tudi ohranil dragocene zgodbe, ki sta jih skozi tisočletja zapisovala narava in kultura tukajšnjih prebivalcev.

Zgodbo o cvetočem srednjeveškem trgu pripoveduje ohranjeno trško jedro s kar dvema cerkvama štajerskega baroka, grajska razvalina iz 12. in leta 2003 obnovljeni renesančno baročni dvorec Strmol iz 15. stoletja. Nove vsebine dvorcu Strmol danes vračajo življenjski utrip: koncerti, družabna in poslovna srečanja, poročni obredi, slikovite razstave – muzejske in likovne ter pestra gostinska ponudba grajske restavracije Strmol. Zgodbe iz življenja med plemiči in kmeti se nadaljujejo v Muzeju na prostem – obiskovalec jih doživlja in soustvarja: pomaga zamesiti testo in speče svoj kruhek žuliko, se nauči preprostih korakov že pozabljenega ljudskega plesa, si splete zapestnico iz ličja ali na tkalskem glavniku in gleda pod prste spretnemu kovaču.  Rokodelski izdelki so tudi na prodaj v lodnu, muzejski trgovini.  Zgodovinska štajerska kmetija subpanonskega tipa v Muzeju na prostem Rogatec ohranja ljudsko stavbno dediščino in kulturno izročilo prebivalcev Obsotelja.

Še danes živimo tukaj ponosni in srčni ljudje, ki skupaj z obiskovalci v našem bogatem izročilu preteklosti iščemo odgovore za sedanjost.

Vabljeni v Rogatec!