“Ta veseli dan kulture” naznanja Šmitovo leto

Na Ta veseli dan kulture, 3. 12., ko se spominjamo rojstnega dne največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, pričenjamo z Natečajem ob 100. obletnici Jožeta Šmita. Natečaj bo zaključen 1. 2. 2022, prav na 100. rojstni dan našega največjega poeta izpod Donačke gore.

V letu, ki se izteka smo obeležili 40-letnico Muzeja na prostem Rogatec, kjer osrednji razstavljeni objekt predstavlja rojstna hiša Jožeta Šmita. Kako je čutil domači kraj lahko izvemo iz njegovih del in po besedah, ki so jih leta 2002 v intervju za razredni časopis Petičkarji zapisali učenci OŠ Črni vrh nad Idrijo:

»Moja stalna muza je moja
domača vas –
svet pod Donačko goro,
kjer sem svet najbolj čutil,
ko sem hodil bos
po ilovnati zemlji«

Odločili smo se, da ob 100-letnici našega rojaka in častnega občana Občine Rogatec, pihajoče leto poimenujemo Šmitovo leto in ga obogatimo z različnimi dogodki.

  • Ob tej priložnosti izdajamo koledar2022, kjer se prepletata dva svetova: 40-letnica muzeja in 100-letnica Jožeta Šmita.
  • V zimskem času pripravljamo spletna druženja: Spomini na Jožeta Šmita (o terminih druženja vas bomo sproti obveščali.)
  • Na Šmitov 100. rojstni dan, 1. februarja 2022 pripravljamo v Muzeju na prostem Rogatec Otvoritev razstave z njegovimi deli.
  • Predvideno 22. 4. 2022 načrtujemo Otvoritev razstave del likovnega in literarnega natečaja na Dvorcu Strmol in spletna objava literarnih del
  • Poletni, jesenski in zimski dogodki 2022 so trenutno še v dogovoru.


V petek, 3. decembra, med 10 – 15. uro, vas prijazno vabimo k brezplačnemu obisku Muzeja na prostem Rogatec in Dvorca Strmol.

Toplo vabljeni, da se ustavite v naši muzejski trgovini in prodajni galeriji na dvorcu, kjer se bo našlo marsikaj za bližnje praznične obdaritve.

Praznujmo skupaj Ta veseli dan kulture!