Okusimo dediščino, doživljajske delavnice

Vsak četrtek in soboto potekajo v Muzeju na prostem Rogatec doživljajske delavnice in etnografski prikazi. Brez najave se lahko pridružite, si oblikujete in spečete vsak svoj kruhek, ki mu pravimo žulika. Pričakujta vas zakurjena peč v črni kuhinji muzejske hiše in gospodinja z že vzhajanim krušnim testom. Lahko poprimete za delo ali pa samo opazujete.

Poleg peke kruha je na voljo še ena dodatna delavnica: plesna – naučimo se osnovnih korakov že pozabljenega ljudskega plesa, glasbena – izdelamo si preprosto ljudsko glasbilo, obiščemo kovača, gledamo pod prste kamnoseka, v pletarskih delavnicah spet po želji izdelamo preprost podstavek iz šibja ali ličja, v tkalski delavnici si stkemo zapestnico na tkalskem glavničku.

V soboto, 23. julija 2022, bo ob 17. uri, v Muzeju na prostem Rogatec potekala
24. etnografska prireditev Likof na taberhi.

Vabljeni k sodelovanju na izboru za NAJ SIROVO ZAVIHANKO in na MARJETINEM ROKODELSKEM SEJMU.

Prijavnici spodaj 🙂

NAJ SIROVA ZAVIHANKA

PRIJAVNICA

Prijave zbiramo do 7. 7. 2022

MARJETIN ROKODELSKI SEJEM

PRIJAVNICA

Prijave zbiramo do 16. 7. 2022

V začetku julija bo potekal v Rokodelskem centru Rogatec slovenski rokodelski tabor 2022 za mlade stare med 12 in17 let. Za mlajše počitnikarje pripravlja Knjižnica Rogaška Slatina štiri zanimive julijske dogodke, na katere se je potrebno predhodno prijaviti. Mladinsko društvo Rogatec nas vabi, da Zagriznemo v Rogatcu in v Kino pod zvezde. Ljubitelji klasične glasbe vabljeni na koncert Belcanto v izvedbi Natalije Hormuth (roj. Bukšek) in Dominika Hormuth. Na ribniku Žabnik bo mednarodni ribiški maraton, družinski piknik in šola ribolova. Ob koncu julija prijazno vabljeni v Muzej na prostem Rogatec na 24. LIKOF NA TABERHI (etnografska prireditev, izbor za NAJ SIROVO ZAVIHANKO, Marjetin rokodelski sejem, otvoritev razstave rokodelskega centra na dvorcu Strmol). Več o dogodkih TUKAJ.

Praznična slovesnost ob državnem prazniku bo,
v sredo, 22. junija 2022 ob 18. uri,
V DVORANI GRAJSKE PRISTAVE (sprememba lokacije)

V programu sodelujejo: MePZ in Ljudske pevke Rogatec KD »Anton Stefanciosa« Rogatec, KD Tamburaši Rogatec, učenci OŠ Rogatec in otroci iz vrtca Rogatec, Mateja Bobek in recitatorji.

Organizator: Občina Rogatec v sodelovanju z ZZKTR Rogatec, VIZ OŠ Rogatec, recitatorji, prostovoljna društva (MPZ, tamburaši, ljudske pevke, možnaristi)

Ponovno smo, po dveh letih premora, v Rogatcu gostili otroke, starše in vzgojiteljice šmarskega vrtca. V petek zvečer so postavili in prespali v šotorih na terasah. V soboto dopoldan so obiskali delavnice v Muzeju na prostem Rogatec, v Rokodelskem centru na Dvorcu Strmol, si ogledali in jezdili v konjušnici, nekateri pa odšli na pohod na Bukovje. Bili so veseli in navdušeni.

Še malo in se bodo zaprla šolska vrata. Otroci že komaj čakajo zaslužene počitnice.

Gotovo se straši sprašujete, kako ta čas kvalitetno, poučno, sproščeno in zabavno preživeti?

V Rokodelskem centru Rogatec nudimo brezplačni
ROKODELSKI TABOR – STEKLARSTVA
od torka, 5. julija, do četrtka, 7. julija 2022

za mlade od 12. do 17. let.

PRIJAVNICA

TERMINSKI NAČRT – PROGRAM TABORA

Vabljeni na 20. Poletno muzejsko noč, v soboto, 18. junija 2022.

  • ob 18. uri – OTVORITEV RAZSTAVE DRUŠTVA STEKLARJEV SLOVENIJE, Dvorec Strmol Rogatec
  • ob 19. uri – JAVNO VODSTVO PO RAZSTAVI Z AVTORICO DOMAČINKO, KIPARKO BOJANO KRIŽANEC, Dvorec Strmol Rogatec
  • ob 20. uri – VEČER ŠMITOVE POEZIJE s podelitvijo nagrad nagrajencem likovno-literarnega natečaja, Muzej na prostem Rogatec (v primeru dežja bo prireditev v Dvorcu Strmol)

Več o dogodkih v junijskem napovedniku TUKAJ

Vabljeni na Literarni večer s Tonetom Plevčakom, Koncert klasične glasbe – Haydn Mozart, Ob mednarodnem dnevu družin in muzejev bo brezplačen vstop v Muzej na prostem Rogatec in Dvorec Strmol, Literarni večer z Božidarjem Brezinščakom Bagolo, Na odprto vajo Mešanega pevskega zbora KD Anton Stefanciosa Rogatec, Prijateljsko kolesarjenje po dolini Sotle, Letno srečanje članov društva prijateljev, Druženje pod brajdami ob prepevanju, pripovedovanju in spletanju venčkov ter v sobotne doživljajske delavnice Okusimo dediščino za posameznike in družine.

Podrobne informacije o majskih dogodkih najdete TUKAJ.

V soboto, 30.4. 2022 je v Muzeju na prostem Rogatec potekal 5. Zeleni festival, sejem semen, sadik in zelišč. Na sejmu je sodelovalo 21 ponudnikov. Obiskovalcem so bile poleg pestre sejemske ponudbe na voljo delavnice in zanimivi predavanji, Adrijana Černelča o Cepljenju in precepljanju sadnega drevja ter Miše Pušenjak o Prilaganju pridelovanju vrtnin klimatskim razmeram. Za domače in tuje goste sta bila po Občini Rogatec izvedena s cestnim vlakcem dva izleta, v Žahenberško dolino, kjer je bil na ogled trening v smučarskih skokih ter k ribniku Žabnik. Obiskovalci so ob pomoči prijaznih ribičev ribarili ali pa se v mirnem okolju sprehodili okrog ribnika. Za prijetno presenečanje in pogostitev so na poti z vlakec poskrbele Ljudske pevke in mladi iz Rogatca. Svoja vrata je v sklopu prireditve odprl tudi Konjeniški center Konjeniškega kluba Strmol. Hvala vsem ponudnikom, obiskovalcem in snovalcem Zelenega festivala.

VSESLOVENSKO PETJE S SRCEM na TRGU V ROGATCU

v soboto, 23. 4. 2022, med 10. in 11. uro

Zapeli bodo:
Mešani pevski zbor in Ljudske pevke Rogatec KUD Anton Stefanciosa Rogatec in posamezniki, ki se pridružijo

Povabilo:

Drage Slovenke in Slovenci,
pridružite se nam že peto leto zapored v skupnem projektu »Vseslovensko petje s srci» na dan zaščitnika sv. Jurija, ki po naši tradiciji prinaša pomlad, obilje in zdravje v družino. Skupaj bomo peli slovenske pesmi v soboto, 23. aprila med 10. in 11. uro.

Ljudje smo tisti, ki nosimo kulturo v sebi. S petjem naših pesmi se povežemo med seboj in se priklonimo našim prednikom, kulturi, jeziku in tradiciji. Pesem nas je povezovala v najtežjih trenutkih naše zgodovine, saj je znanstveno dokazano, da ima pozitivne učinke na naše psihofizično stanje. Zato uporabimo
svoj glas, da prebudimo v nas čustva radosti, povezanosti in ljubezni. Prikličimo spomin na to, kdo smo. Povežimo se v zvočno zaveso in na navidezni oder stopimo vsi ‒ vse generacije, vsi družbeni sloji doma in po svetu s posluhom ali brez, in to kjerkoli.


Obvestite prijatelje, znance, sosede in spletimo mrežo, ki bo prepletena z energijo naših src.
Povežimo se v skupni misli in se skupaj uglasimo na frekvenco ljubezni!


Pobudnica projekta: Matea Brečko
Tel: 040 974 254
Elektronski naslov: vseslovenskopetje@gmail.com, FB stran: Vseslovensko petje s srci
Spletna stran: https://www.vseslovenskopetje.si/

Projekt podpirajo:
Zavod Republike Slovenije za šolstvo (2020, 2021)
Ministrstvo za kulturo (2018, 2020, 2021)
Državni zbor (2021)
Državni svet (2021)
Leta 2019 je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja, leta
2020 pa pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade Marjana Šarca.


VSESLOVENSKO PETJE S SRCI
NAVODILA
KDAJ?
V soboto, 23. aprila med 10. in 11. uro.
KDO?
Vabljeni VSI.
KJE?
Pojemo DOMA, na balkonih, na delovnem mestu, v avtomobilu, šolah, vrtcih, na
zelenih javnih površinah, okoliških hribih, v parkih, okoli gradov, cerkva, kapelic
… KJERKOLI.
Predlogi za organizirano petje za naša največja mesta:
• Ljubljana: park Tivoli vse do Rožnika, pot na grad, obrežje Ljubljanice …
• Maribor: Slomškov drevored, Kalvarija, pot na Piramido, parki , Rotovški
trg …
• Celje: obrežje Savinje …


KAKO?
Pripravljen je izbor treh skupnih pesmi na kanalu YouTube »Vseslovensko petje s srci 2022«. Skupne so: Himna, Lipa zelenela je in Poj mi pesem. Ostale pesmi si izberite po lastnem izboru ali pojete svoje pesmi. Povezavi sledite tukaj.
➢ Pevci, glasbeniki in kulturna društva povabite svoje sledilce in člane in skupaj zapojte najprej nekaj pesmi iz seznama, nato svoje najljubše pesmi po lastnem izboru.
➢ Vsi ostali posamezniki zapojte kjerkoli se nahajate, doma v krogu družine, s prijatelji in sosedi, v bolnici, na delovnem ali javnem mestu.
➢ Šole in vrtci dogodek letos organizirate že v petek, 22. 4. 2022 med 10. in uro. V soboto se otroci, učenci in dijaki priključijo prepevanju v svojem okolju.
➢ Posnemite sebe ali druščino in objavite posnetek v medijih. Naj se širi pozitiven glas od nas