Prvotna ideja o ohranitvi rojstne hiše pesnika Jožeta Šmita je z leti prerasla v največji lokalni muzej na prostem v Sloveniji, ki je bil l. 1997 nominiran za evropski muzej leta. Je znanstveno zasnovan kulturni spomenik državnega pomena pod strokovnim nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine – OE Celje.

Stalna muzejska zbirka ohranja ljudsko stavbno dediščino subpanonskega tipa in kulturno izročilo ljudi, ki so živeli na območju južno od Donačke gore in Boča v času od 19. do sredine 20. stoletja. Uporabljena gradiva, razporeditev prostorov in notranja oprema nazorno prikazujejo funkcionalno in vsebinsko povezanost predstavljene arhitekture z načinom življenja kmečkih ljudi v preteklosti, z njihovim materialnim in duhovnim svetom.

Jedro muzeja tvorijo izvirni objekti in rekonstrukcije obrtniških in gospodarskih objektov, ki so jih postavili na izbrani lokaciji ob izhodu iz zgodovinskega trga Rogatec (oddaljen 7 km od Rogaške Slatine). Prestavitvi stanovanjske hiše so sledili gospodarsko poslopje štala, dvojni vezani kozolec toplar in svinjak štalunci, nato pa še rekonstrukcije – vodnjak štepih na čapljo čebelnjak, viničarska hiša, brajde, kovačija in lodn, podeželska trgovina iz tridesetih let 20. stoletja.

V muzeju je poskrbljeno za organizirano vodenje, ob tem pa izvajajo zanimiv pedagoški program aktivnih etnoloških delavnic za mladino in odrasle, muzejske demonstracije in učne delavnice domačih obrti, kmečkih opravil in kulturnega izročila (pletenje iz ličja in šibja, ročno tkanje, kovaštvo, kamnoseštvo, kuhanje in lupljenje vrbovega šibja, velikonočne butare in košarice iz testa, božične šprudle, piščali iz lubja, peka kruha, hoja na hoduljah). Na tradicionalni etnografski prireditvi Likof na taberhi predzadnjo soboto v juliju prikažejo mlačev s cepci in na gepelj s kravjo vprego v avtentičnem okolju.

Muzej na prostem iz zraka

Dogodki v Muzeju na prostem

okt
9
pet
Doživljajske delavnice – Teden otroka @ Muzej na prostem Rogatec
okt 9 @ 17:00

TEDEN OTROKA poteka pod geslom
“Nekaj ti moram povedati”. Prisluhnimo otrokom in se skupaj z njimi udeležimo programa, ki ga je pripravila Knjižnica Rogaška Slatina. V petek, se vidimo v Muzeju na prostem Rogatec. V doživljajskih delavnicah bomo izdelali svečke iz voska, ljudsko glasbilo nunalco in zapestnice iz ličja. V bližnji Konjušnici na vas že čakajo konjički.

12138443_1230586226958418_1309511697794137786_o

okt
10
sob
PEKA KRUHA @ Muzej na prostem Rogatec
okt 10 @ 15:00 – 17:00
PEKA KRUHA @ Muzej na prostem Rogatec | Rogatec | Šmarje pri Jelšah | Slovenija
 PEKA KRUHA žulik v muzejski črni kuhinji – delavnica
Izvajalec: Brigita Božičko
Rogatko in njegove dejavnice z nagradno igro @ Muzej na prostem Rogatec
okt 10 @ 15:00 – 17:00
Rogatko in njegove dejavnice z nagradno igro @ Muzej na prostem Rogatec | Rogatec | Šmarje pri Jelšah | Slovenija

Doživljajske in gibalne igre ter uganke za mladino in družine

17.00 – 18.00 Javno vodstvo po muzeju

okt
15
čet
PEKA KRUHA @ Muzej na prostem Rogatec
okt 15 @ 15:00 – 17:00
PEKA KRUHA @ Muzej na prostem Rogatec | Rogatec | Šmarje pri Jelšah | Slovenija
 PEKA KRUHA žulik v muzejski črni kuhinji – delavnica
Izvajalec: Brigita Božičko
ROČNO KOVANJE @ Muzej na prostem Rogatec
okt 15 @ 15:00 – 17:00
 ROČNO KOVANJE - prikaz v muzejski kovačnici
Izvjalec: Avguštin Fric

Spoznajte objekte

v Muzeju na prostem Rogatec

Pošljite povpraševanje

Muzej na prostem Rogatec
Ptujska cesta 23, 3252 Rogatec

Telefon:
+386 (0)3 818 62 00

Sporočilo

Ime (obvezno)

Vaš eMail (obvezno)

Zanima me ponudba Muzeja na prostem Rogatec: